13 Ağustos 2010 Cuma

Darwinin teorisi nedir?


Bazı insanlar,Darwinizmin"bir teori" olduğunu kabul etmezler.Canlılarla ilgili bu evrimsel görüşü geçersiz kılmak için geliştirilen bu taktiğin iki kusuru vardır.Birincisi Darwin'in iki iddaasını birbirinden ayırmay başaramaktadır.Günümüzde yaşayan türler,atasal formlardan gelişmiştir ve doğal seçme,bu evrimleşme için ana mekanizmadır.

Canlıların evrim geçirmiş olduğuna ilişkin karar,tarihsel kanıtlar üzerine dayandırlımıştır. O zaman,evrim hakkındaki teori nedir?Teoriler gerçekler, açıklamak ve onları bir araya getirerek bir görüş olarak taçlandırmak üzere yaptığımız girişimlerdir.Biyologlar için Darwin'in evrim teorisi,doğal seçmedir-doğal seçme,Darwin'in fosillerle,biyocoğrafya ile diğer kanıtlarla belgelediği,evrimin tarihsel olaylarını açıklamak için önerdiği bir mekanizmadır. Onun için "sadece bir teori" tartışması Darwin'in ikinci noktası ile,yani onun doğal seçme teorisiyle ilgilidir.Bu bizi "sadece bir teori" olayındaki ikinci kusura sevk eder.Teori terimi,bilimde,günlük kullanımınkinden çok farklı anlama sahiptir.

Teori kelimesinin kullanışı,bilim adamlarının hipotez olarak kastettiklerine yakın gelir.Bilimde teori hipotezden daha kapsamlıdır.Newton'un yer çekimi teorisi ya da Darwin'in doğal seçme teorisi gibi,bir teori,bir çok durumun sebebini açıklar ve çok büyük çeşitlilik gösteren doğa olayları açıklamaya girirşir.Böyle birleştirici bir teori,eğer teorilerin öngörüleri,yapılan gözlemlerle ve sürdürülen denemelerle ayakta kalmıyor ise bilimde geniş bir şekilde kabul edilmez.Hatta,iyi bilim adamları teorilerin dogma haline gelmesine izin vermez.Örneğin şimdi çok sayıda evrimle uğraşan biyolog,doğal seçmenin,fosil kayıtlarda gözlemlenen evrimsel tarihi,yalnız başına açıklayıp açıklamayacağı konusunda kuşku duymaktadır.

Evrimi çalışmak,her zamankine göre şimdi daha canlıdır... Canlıların çeşitlenmesinidoğa üstü yaradılıştan ziyade,doğal nedenlere bağlamak suretiyle Darwin,biyolojiye(YAŞAMBİLİM) bir ses verdi.Bir bilimsel temel oluşturdu.Bununla birlikte,evrimin çok çeşitli ürünleri mükemmeldir ve ilham vermektedir.TüRLeRiN kÖkEnİ isimli eserinin kapanış paragrafında Darwin'in dediği gibi canlılığın bu görünümünde ihtişam vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder